lørdag den 11. februar 2012

To tjekkere og en Teufel på Jawa-museum

Teufelskerle elsker øl, rejser og østeuropæiske knallerter - og når de ting kan kombineres, er der intet, der kan holde dem tilbage. Så da der en dag dumpede en invitation ind ad døren fra Marettis tjekkiske veninde Alice til et besøg på det lokale Jawa-museum, strøg han direkte om bord på den første flyvemaskine til Prag.
Efter halvanden times bus- og togtur fra Prag, var der endelig ankomst til Muzeum Moto i Konopiste, som gemmer adskillige klenodier inde bag de gulnede gardiner. Begejstringen var tydeligvis helt i top hos Alice og Lucie, der guidede vej til museet dybt inde i de tjekkiske skove. Lucie (th) havde da også et helt særligt familiært bånd til Jawa, da hendes faster havde været model i Jawa-reklamer i 1980erne. Respekt! Mon ikke hun er at finde et sted på væggen i Teufels-værkstedet?




Indenfor var der massevis af fede knallerter og motorcykler i to lag - ligesom i Teufelværkstedet!

Ride hard - Die free! Sådan gør de seje Jawa-drenge!

Jawa Pionyr på stribe, men ikke én eneste Mustang. Skuffende!

Til gengæld bød museet på en anden glædelig overraskelse: Kinerserne opfandt ikke alene krudtet - de fandt også på at lave denne bombe af en knallert: En Jawa Pionyr med Honda CD50-motor - genialt! Den kan stadig købes ab fabrik og bliver i dag solgt under navnet Jawa New Pionyr.

En mand har åbenbart været så glad for sin CZ, at han har ladet den forgylde...

Alice supplerer studierne med noget dans, der inkluderer to en halv meter rustfrit stålrør, og overvejede at skifte over til et Jawa-tema.
Ole O eller Olsen O, som han hedder i Tjekkiet, havde også en plads på museets wall of fame - næste gang forventer jeg at se Burmeister K og Ibsen Sørensen M pryde selvsamme væg.
Museet er næsten ligesom Teufelværkstedet: Man må prøvesidde og pille ved langt de fleste af køretøjerne, og det er ganske fri for sure kustoder. Efter besøget skulle det gå stærkt med at finde en kro, der kunne diske op med en solid omgang gullash-suppe og en liter mørk Kozel-øl. Det lykkedes til UG, og diskussionen om hvorvidt Pionyr eller Mustang er den fedeste Jawa-knallert kunne fortsætte i det uendelige. Fantastisk tur!

1 kommentar:

Admin sagde ...

ahhh wonderful czech! Jeg regner med at du stoppede lommerne godt fulde med kondensatorer, pork-knee og bajer inden du skal hjem til kedelige DK!

ses

Jonas